CercopithecidaeSenojo pasaulio beždžionės

Autorius Philas Myersas

Senojo pasaulio beždžionės ir babuinai, įskaitant makakas, rezus, mangabėjus, mandrilijas, guenonus, patos beždžiones, langurus, probosų beždžiones, kolubus ir daugelį kitų


Cercopithecidae šeimai priklauso 22 gentys ir 133 rūšys. Šios beždžionės yra plačiai paplitusios Senajame pasaulyje nuo Europos pietų (Gibraltaro) iki Šiaurės Afrikos; visoje Afrikoje į pietus nuo Sacharos; ir per Vidurinę bei Rytų Aziją, įskaitant pietinę Kiniją ir didžiąją dalį Japonijos. Kai kurie cercopitecidai labiau toleruoja šalčius nei kiti primatai, išskyrus žmogų; viena makaka gyvena šaltuose ir snieguotuose Šiaurės Japonijos regionuose. Ankstyviausi cerkopitecidų įrašai yra iš Egipto oligoceno. Visi iškastiniai įrašai yra iš Senojo pasaulio, atitinkantys šiuolaikinių rūšių paplitimą. Kai kurios išnykusios rūšys buvo didžiulės; vienas beveik pasiekė gorilos dydį (bet ne tvirtumą).

Cercopithecidai yra suskirstyti į dvi ekologiškai ir morfologiškai atskiras pogrupius. Cerkopitecinai yra visaėdžiai, turi skruostų maišelius ir paprastus skrandžius; kolobinės yra lapinės, joms trūksta skruostų maišelių ir sudėtingi skrandžiai.



Cercopithecids yra vidutinio ir didelio dydžio, svyruoja nuo maždaug 1,5 kg iki daugiau kaip 50 kg. Daugelis yra stambios konstrukcijos. Jų šnervės yra arti viena kitos ir nukreiptos žemyn, ši būklė vadinama katarinu. Priekinės galūnės paprastai yra trumpesnės už užpakalines. Visi skaitmenys turi nagus; jie yra plokšti, ne išlenkti kaip cebids. The poleksas ir haluksas yra priešingi, išskyrus gentį Kolobas , kuriame polekso beveik nėra. Delnai ir padai nuogi. Uodega yra ir gali būti ilga arba vestigialinė, tačiau ji niekada nėra visiškai pralenkiama, kaip ir daugelyje cebidų. Daugelio cercopitecidų antialai yra išeminiai kaliozai, ryškių spalvų odos dėmės. Jie naudojami dominuojant ir seksualiai demonstruojant. Veido raumenys arba cerkopitecidai yra gerai išvystyti, o veido išraiška vaidina svarbų vaidmenį socialiniame elgesyje. Šių beždžionių kailis paprastai yra pilkas arba rudas, tačiau kai kurie yra ryškiai pažymėti. Kailis niekada nebūna vilnonis ir retai šilkinis.

Kaukališkai cerkopitecidai turi tvirtą ir stipriai įbrėžtą kaukolę, palyginti su cebidais, o kai kurių rūšių (babuinų) tribūna yra gana ilga. Gomurys yra ilgas ir įgaubtas, tęsiasi už paskutinio krūminio danties. Smulkiai yra maži, tačiau yra kaulinis eustachijaus vamzdelis (suformuotas iš ektotpaninio). The dantų formulė yra 2/2, 1/1, 2/2, 3/3 = 32. Medialiniai smilkiniai dažnai būna platūs ir šaukšto formos; viršutiniai iltiniai dantys paprastai būna dideli ir nuo smilkinių atskirti maža diastema; pirmasis apatinis priekinis krūminis krūvis yra padidėjęs ir jo kraštas nukerpamas nuo aštraus viršutinio iltinio užpakalinio krašto; krūminius dantis kvadratai ir bilophodontas . Ant apatinių krūminių dantų a hipokonulidas yra.

Cercopithecids yra beveik vien paros. Jie demonstruoja labai įvairų socialinį elgesį. Daugumą jų galima rasti įvairaus dydžio grupėse, o asmenų tarpusavio sąveika gali būti sudėtinga. Panašu, kad pagrindinis vienetas yra šeimos grupė, tačiau kartais susidaro daug didesnės grupės. Dauguma cerkopitecidų yra arborealiniai, tačiau babuinai pirmiausia yra antžeminiai.

Daugelis cercopitecidų rodo ryškų lytinį dimorfizmą. Tai gali būti kūno dydis (kai kurių rūšių patinų svoris yra dvigubai didesnis už patelių svorį), spalva arba iltinių raidos laipsnis.

Techniniai ženklai 1

Techniniai ženklai 2

Literatūra ir literatūros šaltiniai

Feldhamer, G. A., L. C. Drickamer, S. H. Vessey ir J. F. Merritt. 1999. Žinduolystė. Prisitaikymas, įvairovė ir ekologija. WCB McGraw-Hill, Bostonas. xii + 563 psl.

Groves, C. P. 1989. Žmogaus ir pirminio evoliucijos teorija. Oksfordo mokslo leidiniai, Clarendon Press, Oksfordas. xii + 375 psl.

Nowak, Ronald M., 1994. Walkerio pasaulio šikšnosparniai . Johns Hopkins universiteto leidykla, Baltimorė.

Szalay, F. S. ir E. Delsonas. 1979. Primatų evoliucinė istorija. „Academic Press“, Niujorkas. xiv + 580 psl.


Šiaurės Amerikos pilkoji voverė

Thoringtonas, R. W., jaunesnysis, ir S. Anderson. 1984. Primatai. P. 187-216 Anderson, S. ir J. K. Jones, jaunesnysis (red.). Naujausių pasaulio žinduolių užsakymai ir šeimos. John Wiley ir Sons, N.Y. xii + 686 psl.

Vaughan, T. A. 1986. Žinduolystė. 3-asis leidimas. „Saunders College Publishing“ .vii + 576 psl.

Vaughanas, T. A., J. M. Ryanas, N. J. Czaplewskis. 2000. Žinduolystė. Ketvirtasis leidimas. Saunderso koledžo leidykla, Filadelfija. vii + 565 psl.

Wilsonas, D. E. ir D. M. Reederis. 1993. Žinduolių rūšys pasaulyje, taksonominė ir geografinė nuoroda. 2-asis leidimas. „Smithsonian Institution Press“, Vašingtonas. xviii + 1206 psl.

Autoriai

Philas Myersas (autorius), Zoologijos muziejus, Mičigano universitetas-Ann Arboras.

Lankytinos Gyvūnai

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie „Dermatemys mawii“ (Centrinės Amerikos upės vėžlys)

Apie gyvūnus veikiančius agentus skaitykite apie Latimeria chalumnae (Coelacanth)

Apie „Acrobates pygmaeus“ (plunksnų sklandytuvą) skaitykite gyvūnų agentuose

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie „Lamna nasus“ (mėlyną šunį)

Apie agentus „Animal Agents“ skaitykite apie „Actinopterygii“ (žuvis su spinduliu pelekais)

Apie Agelaioides badius (marių sparnuotas karvė) skaitykite „Animal Agents“