Chironectes minimuswater opossum (taip pat: yapok)

Autoriai Taylor McHugh ir Christine Small

Geografinis diapazonas

Chironectes mažiausiai(vandens opossum arba yapok) yra gimtoji atogrąžų ir subtropikų buveinėse nuo Meksikos pietų iki Centrinės ir Pietų Amerikos. Dažniausiai jis paplitęs Pietų Amerikos šiaurėje, dokumentais užfiksuotas atvejis Kolumbijoje, Ekvadore, Peru, Venesueloje (retai), Gajanoje, Suriname ir Prancūzijos Gvianoje. Ši rūšis taip pat buvo užfiksuota pietryčių Brazilijoje, Paragvajuje ir šiaurės rytų Argentinoje. Yra 4 pripažinti porūšiaiChironectes mažiausiai, kurių kiekvienas turi palyginti skirtingą geografinį diapazoną.Chironectes mažiausiai argyrodtesturi labiausiai šiaurinį paplitimą ir yra beveik vien Meksikos pietuose (tiesiai į šiaurę nuo Oaksakos), Salvadore ir Hondūre. Geografinis Rygos regionasCm. panamensistęsiasi nuo pietinės Centrinės Amerikos per šiaurės vakarų pakrantės šalis Pietų Amerikoje.Cm. jauniausiasdaugiausia galima rasti šiaurės Pietų Amerikoje, visoje Venesueloje, Kolumbijoje ir Gvianoje. Galiausiai, geografinis ES pasiskirstymasCm. bresslauiapima Brazilijos pietus, Paragvajų ir šiaurės rytų Argentiną.(Cuarón ir kt., 2010; Marshall, 1978)

  • Biogeografiniai regionai
  • neotropinis
    • gimtoji

Buveinė

Vandens oposų dažniausiai būna pusiau vandens ar vandens buveinėse, ypač gėlavandeniuose upeliuose ir netoli kranto esančiuose ežeruose, susijusiuose su tropiniais ar subtropiniais miškais. Jų pageidaujama buveinė yra nuo 0 iki 1 860 m virš jūros lygio. Jie turi gana įmantrias duobes, kurios nusileidžia į žemę 45 ° kampu, o tunelis yra maždaug 0,6 m ilgio, nuo įėjimo į lizdo zoną. Tvenkiniai yra pastatyti tiesiai virš vandens lygio upelio pakrantėse ir yra vidutiniškai tankioje dangoje ir išvalytose atogrąžų miškų vietose, dažnai tarp medžių šaknų arba mažose skylėse šalia vandens. Burrows yra gana dideli ir gali išlaikyti žemą vandens lygį. Dieniniai lizdai kartais statomi šalia tankumų mažai apšviestose vietose ir naudojami kaip poilsio vietos; šie lizdai yra ant žemės ir susideda iš surinktų žolių ir lapų. Vandens oposumai vengia tuštintis savo lizdavietėje ar šalia jos; galbūt atgrasyti nuo grobio, nes jie gyvena šalia dažnai lankomų vandens šaltinių.(Cuarón ir kt., 2010; Elliot, 1904; Marshall, 1977; Marshall, 1978; Zetek, 1930)

  • Buveinių regionai
  • atogrąžų
  • sausumos
  • Sausumos biomai
  • miškas
  • kalnai
  • Kitos buveinių savybės
  • pakrantės
  • Diapazono aukštis
    jūros lygio iki 1 860 m
    iki pėdų

Fizinis aprašymas

Vandens oposumai yra maži, į graužikus panašūs žvėreliai, trumpi pilkai balti ir rudi kailis . Jų dydis svyruoja nuo 27 iki 40 cm ilgio, vidutinis ilgis - 35 cm. Šie gyvūnai sveria nuo 604 iki 790 g ir vidutiniškai 697 g. Jie yra lytiškai dimorfiški, vyrai yra didesni nei moterys. Jų ilgos, liesos uodegos yra beveik tokios pat ilgos arba ilgesnės už kūną, o jų ilgis yra nuo 30 iki 43 cm. Skirtingai nei kiti oposumai, vandens oposai lipdami nenaudoja uodegos. Jų uodega plaukimo metu naudojama kaip vairas. Jų uodega taip pat gali būti naudojama daiktams nešioti ar jais manipuliuoti. Kitas skiriamasis bruožas yra unikali balta juosta virš jų akių ir po apatiniu žandikauliu. Veido šereliai ir ūsai po kiekviena akimi yra svarbūs jutimo organai. Šie apčiuopiami plaukai padeda manevruoti vandeniu, nujaučiant netoliese esančius plėšrūnus ir galimą grobį. Jų išvaizda buvo apibūdinta kaip labiausiai panaši į pilki keturių akių oposumai , kitas šeimos narys Didelphidae .(Cuarón ir kt., 2010; Elliot, 1904; Hume, 1982; Marshall, 1977; Marshall, 1978; McLean, 1993; Nowak ir Wilson, 1999)



Vandens oposai yra vieninteliai vandens maropialai, kurie yra gerai pritaikyti jų vandens buveinėms. Jų racionalus kūnas yra padengtas vandenį atstumiančiu kailiu, kuris padidina plūdrumą. Tai leidžia jiems plaukti vandens paviršiumi ir plaukti greitai ir efektyviai. Virginia opossums , glaudžiai susijusios sausumos rūšys, yra stiprūs, bet lėtai plaukiantys. Trūksta vandenį atstumiančio oposumų sluoksnio, Virginia opossums turi išleisti daugiau energijos, kad išlaikytų savo kūną. Vandens oposumai taip pat turi plačias, tinklinėmis užpakalinėmis kojomis, kurias jie naudoja judėdami per vandenį. Jų priekinės kojos, priešingai, nėra pintinės, bet susideda iš ilgų, nuogų pirštų, kad pagautų grobį. Tiek užpakalinių, tiek priekinių kojų padai ir delnai yra minimalūs; tai buvo siejama su jų vandens ar minkšto substrato buveinėmis, ypač purvinais upių ir upelių krantais.(Cuarón ir kt., 2010; Elliot, 1904; Hume, 1982; Marshall, 1977; Marshall, 1978; McLean, 1993; Nowak ir Wilson, 1999)

Kitas vandens oposumų pritaikymas vandenyje yra vandeniui nepralaidus maišelis ar sfinkteris, žinomas kaip pars pudenda. Šis organas yra būtinas išgyvenant palikuonis, kurie povandeninių nardymų metu lieka motinos maišelyje. Pars pudenda sukuria aplinką be vandens jaunikliams, kurie dar nėra atjunkyti. Vyrai taip pat turi šį sfinkterį; tačiau tai ne visiškai nutraukia vandens srautą per maišelį. Veikiau atrodo, kad jis veikia tik apsaugodamas vyrų lytinius organus po vandeniu.(Cuarón ir kt., 2010; Elliot, 1904; Hume, 1982; Marshall, 1977; Marshall, 1978; McLean, 1993; Nowak ir Wilson, 1999)

  • Kitos fizinės savybės
  • endoterminis
  • homoioterminis
  • dvišalė simetrija
  • Seksualinis dimorfizmas
  • patinas didesnis
  • Diapazono masė
    604–790 g
    21,29–27,84 uncijos
  • Diapazono ilgis
    Nuo 30 iki 40 mm
    Nuo 1,18 iki 1,57 colio
  • Vidutinis bazinio metabolizmo greitis
    2793 W.
    AnAge

Reprodukcija

Chironectes mažiausiaiyra daugiakampis. Patelės yra poliesterinės ir peri per 2–3 kartus per veisimosi sezoną. Ši rūšis rodo prieškopuliacinį elgesį, vyrai ir moterys užmezga stiprius socialinius ryšius. Kai poruojasi, patinai prieš pritvirtindami moteris patempia. Kai patelės nešioja palikuonis, vyrai dažnai juos apgaubia kaip gynybos priemonę.(Marshall, 1977; Marshall, 1978; Nowak ir Wilson, 1999)

  • Poravimosi sistema
  • daugiakampis (neskaidrus)

Kaip ir dauguma žinduolių,Chironectes mažiausiaiyra gyvybingas, su vidiniu apvaisinimu. Jų veisimosi sezonas skiriasi geografiškai. Brazilijoje veisimas vyksta nuo gruodžio iki vasario. Venesueloje veisimas vyksta sausio, lapkričio ir liepos mėnesiais, o Argentinoje - rugpjūčio mėnesį. Vidutiniškai vadą sudaro 3–4 palikuonys. Iškart po gimdymo naujagimiai lipa į motinos maišelį, kur pradeda slaugyti. Per pirmąsias 38 dienas palikuonims atsiranda kailio pigmentacija ir jų akys pradeda atsimerkti. Kol jaunimas atmerkia akis, jie yra per dideli, kad liktų motinos maišelyje, bet toliau slaugo. Palikuonys tampa nepriklausomi praėjus 45–60 dienų po gimimo, tačiau palaiko glaudų socialinį ryšį su motina.(Cuarón ir kt., 2010; Galliez ir kt., 2009; Marshallas, 1977; Marshallas, 1978; Nowakas ir Wilsonas, 1999)

  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • iteropariškas
  • sezoninis veisimas
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvivietis (atskiros lytys)
  • seksualinis
  • gyvybingas
  • Veisimo intervalas
    Chironectes mažiausiaiyra poliestrus ir gali daugintis netrukus po gimdymo.
  • Veisimosi sezonas
    Veisimosi sezonas 2007 mChironectes mažiausiaiskiriasi geografiškai, tačiau paprastai būna pavasarį ir vasarą.
  • Diapazonas palikuonių
    Nuo 1 iki 5
  • Vidutinis palikuonių skaičius
    3-4
  • Vidutinis palikuonių skaičius
    4
    AnAge
  • Laikas iki nepriklausomybės
    45–60 dienų
  • Vidutinis laikas iki nepriklausomybės
    53 dienos
  • Vidutinis lytinės ar reprodukcinės brandos amžius (moteris)
    304 dienos arba 10 mėnesių
  • Vidutinis lytinės ar reprodukcinės brandos amžius (moteris)
    Lytis: moteris
    304 dienos
    AnAge
  • Vidutinis lytinės ar reprodukcinės brandos amžius (vyras)
    10 mėnesių

Yra mažai informacijos apie tėvų priežiūrą vandens oposumuose. Tačiau jie greičiausiai yra panašūs į kitus Didelphidae gaminant altritinius palikuonis, kurie lieka prisirišę prie motinos mammos. Giminingose ​​rūšyse jaunikliai lieka motinos marsupyje, kur yra mammos, kol jie tampa per dideli. Paprastai tai įvyksta apie 40 dieną, beveik iškart po to, kai jiems pradeda atsimerkti. Nors jauni nebegali likti motinos maišelyje, jie ir toliau slaugo, nes jiems trūksta subrendusių dantų grobiui užfiksuoti. Nepilnamečiai vandens oposumai užmezga tvirtus socialinius ryšius su savo motina, o jaunikliai linkę perėti su patele miegodami ir kartais užlipti ant motinos nugaros. Nėra informacijos apie tėvų priežiūrą. Įpilki keturių akių oposumai, artimai susijusios rūšies, moterys palieka jaunuolius be priežiūros iki dviejų savaičių, kol minta maistu, o tai rodo, kad tėvai mažai investuoja į jauniklius.(Galliez ir kt., 2009; Julien-Laferriere ir Atramentowicz, 1990; Marshall, 1978)

  • Tėvų investicijos
  • altricialus
  • moterų tėvų globa
  • prieš perėjimą / gimimą
    • aprūpinimas
      • Moteris
  • prieš atjunkymą / pabėgimą
    • aprūpinimas
      • Moteris
    • saugantys
      • Moteris
  • prieš nepriklausomybę
    • aprūpinimas
      • Moteris
    • saugantys
      • Patinas

Gyvenimo trukmė / ilgaamžiškumas

Nėra informacijos apie vidutinę vandens oposumų gyvenimo trukmę gamtoje. Tačiau pilki keturių akių oposumai , artimas vandens oposumų giminaitis, vidutinė laukinės gamtos trukmė yra 2 metai. Pranešama, kad nelaisvėje vandens oposumai gyvena nuo 1 iki 3 metų. Seniausias žinomas egzempliorius gyveno 2 metus ir 11 mėnesių.(Hume, 1982; Marshall, 1978; Nowak ir Wilson, 1999)

  • Diapazono gyvenimo trukmė
    Būsena: nelaisvė
    3 (aukšti) metai
  • Tipiškas gyvenimo laikas
    Būsena: nelaisvė
    1–3 val

Elgesys

Kaip ir daugelis marsupialų,Chironectes mažiausiaipirmiausia yra naktinis. Tačiau paprastai pastebima, kad dienos metu ieškoma maisto ar atliekama kita veikla. Asmenys paprastai yra nesocialūs ir vieniši. Paprastas šeimos grupes sudaro viena moteris, vienas vyras ir jų palikuonys, didesnės grupės nedažnos. Nežinoma, kiek laiko jaunimas lieka su mama, kol tampa visiškai nepriklausomas. Nelaisvėje,C. jauniausiasesą agresyvus, kai su juo elgiamasi. Tai puikus plaukikas ir nardytojas. Nors vyrauja sausumos,C. jauniausiasyra gerai pritaikytas pusiau vandens gyvenimo būdui. Skirtingai nuo daugumos oposų rūšių, jo uodega yra ypatingai svarbi norint išskirtinio plaukimo. Taip pat pastebėta, kad naudojant storą, prieškambario uodegą daiktams rinkti ir rinkti.(Marshall, 1977; Marshall, 1978; Nowak ir Wilson, 1999; Salazar ir kt., 1994)


kur gyvena laukinis afrikiečių šuo

  • Pagrindinis elgesys
  • gimtoji
  • naktinis
  • judrumas
  • sėslus
  • vienišas

„Home Range“

Nors vidutinis namų asortimento dydis yraChironectes mažiausiainežinoma, namų ilgis, atstumas palei upę tarp konkretaus tankio, svyruoja nuo 844 iki 3 388 m. Vyrų ilgis namuose yra maždaug 4 kartus didesnis nei moterų, todėl vyriškos buveinės labiau sutampa.(Galliez ir kt., 2009; Marshall, 1978; Nowak ir Wilson, 1999)

Bendravimas ir suvokimas

Vandens oposumai yra naktiniai ir pusiau vandens telkiniai, o pašarams ir dauginimuisi naudojami lytėjimo, klausos ir uoslės jutimai. Jų jautrios ausys ir ūsai yra svarbūs aptikti grobį tamsoje ir vandenyje. Vandens oposumai yra pavieniai gyvūnai, turintys mažai specifinių sąveikų. Poravimosi sezono metu abi lytys naudoja feromonus, kad pritrauktų potencialius draugus.(Galliez ir kt., 2009; Marshall, 1977; Marshall, 1978; Nowak ir Wilson, 1999)

  • Ryšio kanalai
  • cheminis
  • Kiti bendravimo režimai
  • feromonai
  • Suvokimo kanalai
  • vaizdinis
  • lytėjimo
  • akustinis
  • cheminis

Maisto įpročiai

Chironectes mažiausiaiyra mėsėdis, paprastai maitinasi šalia gėlo vandens srautų, ežerų ir upių, kad galėtų maitintis įvairiais vandens organizmais. Jis taip pat pastebėtas aukštuose upių taškuose palei kalnus. Grobis pirmiausia susideda iš vėžiagyviai , bet taip pat apima vandens vabzdžiai ir varlės . Jis taip pat sunaudoja aliejų gaminantį grobį, kuris padeda išlaikyti vandeniui atsparų kailį. Papildomai,C. jauniausiaspastebėta, kad maitinasi vaisiais ir įvairiais vandens augalais, kai kiti maisto šaltiniai yra riboti.Chironectes mažiausiaimaitindamas dažnai demonstruoja agresyvų elgesį ir linkęs vartoti daug maisto. Sausumos buveinėse jis sėdi ant užpakalinių kojų, aštriais dantimis greitai ir agresyviai drasko maistą. Panašus į jūros ūdros ,C. jauniausiasužtikrina kietą kūną vėžiagyvis grobis ant pilvo ir įtrūkimai atveria jų kietąjį egzoskeletą.(Elliot, 1904; Marshall, 1977; Marshall, 1978; McLean, 1993; Nowak ir Wilson, 1999)

  • Pagrindinė dieta
  • mėsėdis
    • valgo ne vabzdžių nariuotakojus
  • visavalgis
  • Gyvūnų maistas
  • varliagyviai
  • žuvis
  • vabzdžiai
  • vandens vėžiagyviai
  • Augalinis maistas
  • lapai
  • vaisius
  • makrodumbliai

Plėšrumas

Yra mažai informacijos apie specifinius plėšrūnusChironectes mažiausiai. Tortato (2009) pranešė apie vieną grobuonišką įvykį apakelės vanagasBrazilijoje.Chironectes mažiausiaitaip pat buvo pranešta apie didelių erelių racioną, pvz vanagai ; tačiau šie paukščiai šioje buveinėje yra palyginti reti ir greičiausiai turi mažai įtakos visai populiacijai. Laukinės katės, tokios kaip aštuonkojų , jaguarai , pumos ir jaguarundis greičiausiai grobisC. jauniausiastaip pat. Jo naktinis gyvenimo būdas ir grimzlės tendencijos greičiausiai padeda sumažinti plėšrūnų riziką.(Fleck, 1995; Marshall, 1977; Marshall, 1978; Smith, 2007; Tortato, 2009)

  • Žinomi plėšrūnai
    • pakelės vanagai (Rupornis magnirostris)
    • vanagai ( Spisaetas spp.)

Ekosistemos vaidmenys

Chironectes mažiausiaiyra svarbus vandens grobio, įskaitant vandens vabzdžius ir vabzdžių lervas, plėšrūnas. Todėl ši rūšis gali padėti kontroliuoti vabzdžių kenkėjų populiacijas visame jų geografiniame diapazone. Jie taip pat sukuria duobes ir lizdus, ​​kuriuos naudoja kiti vandens oposai, kai jie paliekami. Informacijos apie šiai rūšiai būdingus parazitus nėra.(Marshall, 1977; Marshall, 1978)

  • Ekosistemos poveikis
  • sukuria buveinę

Ekonominė svarba žmonėms: teigiama

Chironectes mažiausiaiyra medžiojamas žmonių dėl neperšlampamo kailio. Nors daugelyje šalių jo oda yra mažai vertinga, kai kuriose Peru paklausa didėja.(Cuarón ir kt., 2010; Marshall, 1977; Marshall, 1978; Nowak ir Wilson, 1999)

  • Teigiamas poveikis
  • kūno dalys yra vertingos medžiagos šaltinis

Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

Nėra žinoma jokio neigiamoChironectes mažiausiaiant žmonių.

Išsaugojimo statusas

Nors populiacijosChironectes mažiausiaišiuo metu nyksta, IUCN raudonojo nykstančių rūšių sąrašas jį priskiria prie mažiausiai susirūpinimą keliančių rūšių. Ši rūšis yra plačiai paplitusi ir gausiai lokalizuota. Šiuo metu didelių grėsmių ilgalaikiam šios rūšies išlikimui nėra. Tačiau galimos grėsmės yra miškų naikinimas, vandens tarša arba užteršimas ir buveinių būklės blogėjimas, ypač gėlųjų vandenų ekosistemose. Artimiausiu metu nerimą gali kelti ir gėlavandenių bestuburių grobių sumažėjimas dėl miškų kirtimo ir taršos. Neaišku, ar ši rūšis yra reta, ar nedažnai sutinkama dėl jos naktinio gyvenimo būdo ir gana nepasiekiamų buveinių naudojimo.(Cuarón ir kt., 2010; Nowak, 1999)

Autoriai

Taylor McHugh (autorius), Radfordo universitetas, Christine Small (autorė, redaktorė), Radfordo universitetas, John Berini (redaktorius), gyvūnų agentų personalas, Leila Siciliano Martina (redaktorius), gyvūnų agentų personalas

Lankytinos Gyvūnai

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie „Nasua narica“ (balta nosis koati)

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie „Anthropoides virgo“ (demoiselle crane)

Apie „Tringa melanoleuca“ (didesnes geltonąsias kojas) skaitykite gyvūnų agentuose

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie Alcelaphus buselaphus (hartebeest)

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie Amazona leucocephala (Kubos papūga)

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie Myotis lucifugus (mažą rudą šikšnosparnį)