Mirounga leoninasouthernern dramblio ruonis

Autorius Maelanas Hauswirthas

Geografinis diapazonas

Pietų dramblių ruoniai ( Mirounga leonina ) gyvena didelėse pietų pusrutulio dalyse. Tai apima žemes Antarktidoje ir salas pietinėje Afrikos dalyje, Pietų Amerikoje ir Australijoje. Ieškodami maisto, pietiniai dramblių ruoniai keliauja tarp 40 laipsnių platumos į pietus ir Antarktidos žemyno. Jie leidžia laiką Ramiajame, Atlanto ir Indijos vandenynuose. Į žemę jie ateina tik tada, kai veisiasi, gimdo ir prižiūri savo atžalas.(Acevedo ir kt., 2016; Carrick ir kt., 1962; Hofmeyr, 2015; Oceana, 2019)

  • Biogeografiniai regionai
  • etiopas
    • gimtoji
  • neotropinis
    • gimtoji
  • australas
    • gimtoji
  • antarktida
    • gimtoji
  • vandenyno salos
    • gimtoji
  • Indijos vandenynas
    • gimtoji
  • Atlanto vandenynas
    • gimtoji
  • Ramusis vandenynas
    • gimtoji

Buveinė

Pietiniai dramblių ruoniai sausumoje gyvena tik moliodami, daugindamiesi ir gimdydami. Būdami sausumoje, jie apsistoja paplūdimiuose netoli vandenyno. Jie maitinasi Ramiajame, Atlanto ir Indijos vandenynuose ir gali nerti iki 1000 m gylio, vietovėse pasiekdami net jūros dugną. Kai jie ilsisi vandenyne, jis yra ant ledo.(Acevedo ir kt., 2016; Hoff ir kt., 2017; Hofmeyras, 2015; Rodhouse ir kt., 1992)

  • Buveinių regionai
  • poliarinis
  • sausumos
  • sūraus ar jūrinio
  • Sausumos biomai
  • ledo kepurė
  • Vandens biomės
  • pelaginis
  • dugno
  • pakrantės
  • Diapazono aukštis
    50 (aukšta) m
    164,04 (aukšta) pėda
  • Diapazono gylis
    200–1000 m
    656,17 iki 3280,84 pėdos

Fizinis aprašymas

Pietų dramblių ruoniuose vyrai yra didesni nei moterys ir ant jų veido išauga parašo probosas. Vyresniems patinėliams ant kaklo paprastai bus daugiau randų dėl kovos su kitais patinais. Patinai gali užaugti iki 6 m ilgio ir sverti daugiau nei 3700 kg. Patelės gali užaugti iki šiek tiek didesnio nei 2 m ilgio. Tiek patinai, tiek moterys turi trumpą, rudą kailį, tačiau, kai jie sulys, jie apnuogins jų pilką odą. Pietų dramblių ruoniai yra endoterminiai, tai reiškia, kad jie gamina savo šilumą. Jų forma, panaši į torpedą, ir platūs užpakaliniai raiščiai daro juos stipriais plaukikais.(Carrick ir kt., 1962; Hofmeyr, 2015; Oceana, 2019)



  • Kitos fizinės savybės
  • endoterminis
  • dvišalė simetrija
  • Seksualinis dimorfizmas
  • patinas didesnis
  • lyčių formos skirtingos
  • ornamentika
  • Diapazono masė
    Nuo 400 iki 3700 kg
    881,06–8149,78 svarai
  • Diapazono ilgis
    Nuo 2,8 iki 6 m
    9,19–19,69 pėdos
  • Vidutinis ilgis
    4,5 m
    14,76 pėdos

Reprodukcija

Pietiniai dramblių ruoniai sudaro patelių haremus, kuriuos valdo vienas veislinis jautis, jei hareme yra mažiau nei 50 patelių. Kai haremo dydis padidėja iki daugiau nei 50 moterų, daugiau veisiančių vyrų valdo haremą. Veisliniai buliai apsaugo savo pateles ir po 3–5 savaičių prasideda poravimas. Vyresni ir labiau patyrę patinai paprastai valdo haremus, tačiau kiti jaunesni ir mažiau patyrę jaučiai gali bandyti įsibrauti ir poruotis su moterimis.(Carrick ir kt., 1962)

  • Poravimosi sistema
  • poliginiškas
  • daugiakampis (nesuprantamas)

Pietiniai dramblių ruoniai veisiasi kartą per metus. Tai gali įvykti rugsėjo pabaigoje, tačiau dažniausiai tai būna nuo spalio vidurio iki pabaigos. Šis laikotarpis yra tada, kai moterys yra rujos ir yra vaisingiausios. Patelės paprastai atsiveda vieną jauniklį, tačiau retais atvejais jos turi dvynukus. Dramblio ruoniai kiaušinius implantuoja tik praėjus 4 mėnesiams po poravimosi, o visi jaunikliai gimsta maždaug tuo pačiu metu po 7 mėnesių. Šuniukų patelė sveria 24–50 kg, o vyrai - 27–53 svarus. Gimus šuniukams vidutiniškai prireikia 22 dienų, kol jie atjunkomi. Maždaug po 6–7 savaičių po gimimo jie laikomi nepriklausomais. Pietinių dramblių ruonių patelės reprodukcinę brandą pasiekia nuo 3 iki 6 metų, o vyrai - nuo 5 iki 8 metų.(Anderson, 2003; Kalifornijos parkų ir rekreacijos departamentas, 2020; Carrick ir kt., 1962)

  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • sezoninis veisimas
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvivietis (atskiros lytys)
  • seksualinis
  • tręšimas
  • gyvybingas
  • uždelsta implantacija
  • postpartum estrous
  • Veisimo intervalas
    Pietiniai dramblių ruoniai veisiasi kartą per metus.
  • Veisimosi sezonas
    Poravimas gali įvykti rugsėjo pabaigoje, tačiau dažniausiai įvyksta spalio viduryje ar pabaigoje.
  • Diapazonas palikuonių
    1–2
  • Vidutinis palikuonių skaičius
    vienas
  • Vidutinis palikuonių skaičius
    vienas
    AnAge
  • Vidutinis nėštumo laikotarpis
    7 mėn
  • Vidutinis nėštumo laikotarpis
    220 dienų
    AnAge
  • Ateities nujunkymo amžius
    Nuo 18 iki 27 dienų
  • Vidutinis atjunkymo amžius
    22 dienos
  • Laikas iki nepriklausomybės
    Nuo 6 iki 7 savaičių
  • Vidutinis laikas iki nepriklausomybės
    7 savaitės
  • Lytinis ar reprodukcinis brandos amžius (moteris)
    Nuo 3 iki 6 metų
  • Vidutinis lytinės ar reprodukcinės brandos amžius (moteris)
    4 metai
  • Lytinis ar reprodukcinis brandos amžius (vyras)
    5–8 metai
  • Vidutinis lytinės ar reprodukcinės brandos amžius (vyras)
    6 metai

Pietinių dramblių ruonių patelės išplaukia į krantą dar negimus jaunikliams. Gimus jaunikliams, jie maitina juos pienu ir saugo. Po 3–5 savaičių moterys baigia atjunkyti jauniklius. Kadangi jauniklių pastojimas, gimimas ir atjunkymas trunka apie metus, poravimas prasideda maždaug tuo pačiu metu kaip ir atjunkymas. Po poravimosi moterys eina į vandenyną maitintis ir negrįžta pas savo jauniklį. Nedideles nujunkytų jauniklių grupes saugo bakalauro antspaudai, tačiau palikuonis kartais gali užmušti kiti suaugę patinai. Kai visi suaugusieji išeis iš paplūdimio, šuniukai išalkę galų gale imsis ieškoti vandenyno.(Anderson, 2003; Carrick ir kt., 1962)

  • Tėvų investicijos
  • ikimokyklinis
  • moterų tėvų globa
  • išankstinis apvaisinimas
    • saugantys
      • Patinas
  • prieš atjunkymą / pabėgimą
    • aprūpinimas
      • Moteris
    • saugantys
      • Moteris
  • prieš nepriklausomybę
    • saugantys
      • Patinas

Gyvenimo trukmė / ilgaamžiškumas

Pietinių dramblių ruonių patinai gali gyventi iki 14 metų, o moterys - iki 20 metų. Vidutiniškai pietiniai dramblių ruoniai gyvena apie 9,5 metų.(Kalifornijos parkų ir rekreacijos departamentas, 2020; Carrick ir kt., 1962; Hofmeyr, 2015)

  • Diapazono gyvenimo trukmė
    Būsena: laukinė
    Nuo 14 iki 20 metų
  • Tipiškas gyvenimo laikas
    Būsena: laukinė
    Nuo 14 iki 20 metų
  • Vidutinė gyvenimo trukmė
    Būsena: laukinė
    9,5 metų

Elgesys

Vienintelis pietinių dramblių ruonių gausus būrys yra tada, kai jie grįžta į žemę gimdyti, poruotis ir kailį. Būdamos sausumoje, patelės gimdo ir slaugo savo jauniklius 3 savaites. Per tą laiką vyresni jaučių patinai ir motinos saugos kūdikius. Kai jaunikliai slaugo 3 savaites, patinai pradeda formuoti haremus ir kovoti dėl patelių, todėl kai kurie kūdikiai gali būti sutrypti. Vyresni patinai kovoja už patelių grupių kontrolę, o tai gali apimti kruvinas kovas, kai vyrai susidurs vienas su kitu ir kąs vienas kitam ant kaklo, palikdami brūkšnius ir randus. Kovodami patinai sieks savo oponentų proboso ir bandys prikišti oponentus prie žemės. Pralaimėjusieji priversti trauktis. Dieną pietų dramblių ruoniai gali patekti į energiją taupyti.(Carrick ir kt., 1962; Hofmeyr, 2015)

  • Pagrindinis elgesys
  • siaubingas
  • gimtoji
  • dienos
  • judrumas
  • klajoklis
  • migruojantis
  • dienos torporas
  • teritorinis
  • kolonijinis
  • dominavimo hierarchijos
  • Vidutinis teritorijos dydis
    71 553 412 km ^ 2

„Home Range“

Pietų dramblių ruoniai gyvena didelėje pietinio pusrutulio dalyje, tačiau pagrindinės perinčios populiacijos yra Antarkties salose ir Antarktidoje. Jie taip pat randami Valdeso pusiasalyje Pietų Amerikoje.(Acevedo ir kt., 2016; Carrick ir kt., 1962; Hofmeyras, 2015)

Bendravimas ir suvokimas

Pietinių dramblių ruonių patinai meta iššūkį, naudodamiesi savo probosomis, kad padarytų riaumojantį garsą. Jie taip pat pakels užpakalinius pelekus, kad parodytų savo dydį. Oponentai apžiūri vienas kitą ir, jei nuspręs kovoti, įsikimš į vienas kitą atkišę burną. Pralaimėjusieji atsitraukia ir skleidžia aukštą garsą.(Carrick ir kt., 1962)

  • Ryšio kanalai
  • vaizdinis
  • akustinis
  • Suvokimo kanalai
  • vaizdinis
  • lytėjimo
  • akustinis
  • cheminis

Maisto įpročiai

Pietų dramblių ruoniai yra mėsėdžiai, kurie dažniausiai valgo kalmarus, pavyzdžiui, ledyninius kalmarus ( Psychroteuthis glacialis ) ir sklandžiai užkabinti kalmarai (Filippovia knipovitchi), taip pat įvairių rūšių žuvys. Pietiniai dramblių ruoniai sugeba nerti į didžiulį vandenyno gylį, kad rastų maisto. Jie nevalgo tuo laikotarpiu, kai gimdo ir poruojasi, todėl likusius metus jie valgo ir kaupia riebalų atsargas. Šios riebalų atsargos padeda jiems išlikti šiltai šaltame vandenyno vandenyje.(Acevedo ir kt., 2016; Carrick ir kt., 1962; Oceana, 2019)

  • Pagrindinė dieta
  • mėsėdis
    • piscivore
    • moliuskas
  • Gyvūnų maistas
  • žuvis
  • moliuskai

Plėšrumas

Pietų dramblių ruoniai kartais gali tapti priegauda žvejybos linijose ir būti užmušti. Jų pagrindiniai plėšrūnai yra orkos ( Orcinus orca ), kai kuriuos didelius ryklius ir leopardinius ruonius ( Hydrurga leptonyx ). Pietų dramblių ruoniai kovoja su dantimis arba nuplaukia, kai susiduria su plėšrūnu.(Hoff ir kt., 2017; Oceana, 2019)

  • Žinomi plėšrūnai
    • Banginis žudikas (Orcinus orca) ir leopardo ruonis (Hydruga leptonyx)

Ekosistemos vaidmenys

Pietų dramblių ruoniai yra dideli plėšrūnai vandenyne ir minta kitomis žuvimis bei kalmarais. Tačiau tai daro minimalų poveikį šių rūšių populiacijoms.(Carrick ir kt., 1962; Hoff ir kt., 2017; Oceana, 2019)


kas yra chuckwalla

Rūšys, naudojama kaip pagrindinė
  • Nė vienas
Mutualistinės rūšys
  • Nė vienas
Komensalinės / parazitinės rūšys
  • Nė vienas

Ekonominė svarba žmonėms: teigiama

Pietų dramblių ruonius tūkstančius metų medžiojo Australijos ir Pietų Amerikos vietiniai gyventojai, tačiau nuo XIX a. Pradžios iki 1964 m. Juos gausiai rinko komercinės kompanijos, norinčios savo purvą paversti aliejumi. Šiais laikais žmonės moka juos pamatyti, kai jie yra paplūdimyje ir miega smėlyje.(Kalifornijos parkų ir rekreacijos departamentas, 2020; Hofmeyr, 2015)

  • Teigiamas poveikis
  • kūno dalys yra vertingos medžiagos šaltinis
  • ekoturizmas
  • moksliniai tyrimai ir švietimas

Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

Pietų dramblių ruoniai yra stambūs gyvūnai, kurie per daug arti galėtų potencialiai nužudyti ar pakenkti žmogui. Taip pat giliavandenių žuvų žvejybos įranga gali būti sugadinta, kai pietiniai dramblių ruoniai netyčia įkliūna į žvejybos linijas.(Kalifornijos parkų ir rekreacijos departamentas, 2020 m.)

Išsaugojimo statusas

Pagal IUCN Raudonąjį sąrašą, pietiniai dramblių ruoniai yra keliami kaip mažiausiai susirūpinę, nes jų dabartinė populiacija yra stabili, nėra labai susiskaidžiusi ir neturėjo ypatingų svyravimų. Pietinis dramblio ruonis yra įtrauktas į CITES II priedą.(Konvencija dėl tarptautinės prekybos nykstančiomis rūšimis, 2019; Hofmeyr, 2015)

Autoriai

Maelanas Hauswirthas (autorius), Kolorado valstijos universitetas, Brooke Bergeris (redaktorius), Kolorado valstijos universitetas, Galenas Burrellas (redaktorius).

Lankytinos Gyvūnai

Apie Phyciodes tharos skaitykite apie gyvūnų agentus

Apie „Ursus americanus“ (Amerikos juodąjį lokį) skaitykite „Animal Agents“

Apie agentą „Animal Agents“ skaitykite apie „Macaca silenus“ (liūto uodegos makaką)

Apie agentus „Animal Agents“ skaitykite apie Icterus pustulatus

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie Hylobates klossii (Kloso gibboną)

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie Anguilla rostrata (paprastąjį ungurį)