Nyctibius grandisgreat Potoo

Autorius Grantas Slusheris

Geografinis diapazonas

Didieji puodai yra neotropiniai paukščiai, aptinkami visoje Centrinėje Amerikoje nuo šiaurės iki Meksikos pietų iki pietų iki Bolivijos.(Grzmek, 2002; Rangel-Salazar ir Vega-Rivera, 1989)

  • Biogeografiniai regionai
  • neotropinis
    • gimtoji

Buveinė

Puikūs puodai daugiausia gyvena miškuose ir atogrąžų miškuose, tačiau jie taip pat buvo rasti miško pakraščiuose ir ant žemės ūkio naudmenų. Dieną jie paprastai būna įsitaisę arba peri didesniuose medžiuose bent 12 m virš žemės lygio, paprastai ant šakų, kurių skersmuo yra maždaug 20–30 cm. Naktį jie gali persikelti į žemesnius ešerius, net 1,5 m aukštyje nuo žemės, iš kurių jie medžioja.(Grzmek, 2002; Haverschmidt, 1948; Vanderwerf, 1988)

  • Buveinių regionai
  • atogrąžų
  • sausumos
  • Sausumos biomai
  • miškas
  • atogrąžų miškai
  • Kitos buveinės ypatybės
  • žemės ūkio
  • Diapazono aukštis
    Nuo 35 iki 2900 m
    114,83 iki 9514,44 pėdos

Fizinis aprašymas

Didieji potojai savo kūno atžvilgiu turi gana dideles galvas. Jie turi dideles akis su šviesiai rudos arba geltonos spalvos rainele ir snapais, kurie yra trumpi, bet platūs, todėl joms labai didelis tarpas. Palyginti su kitais Caprimulgiformes , veido šereliai sumažėja iki neegzistuojančių. Jie turi elipsės formos sparnus su pailga uodega, kurie padeda vairuoti triukšmingai nusileidus ant medžių šakų. Plunksna yra nuo baltos iki pilkšvos spalvos su marmuriniais juodais ir bordo atspalviais. Uodegos spalva atitinka kūno spalvą, išskyrus 8 arba 9 baltas juostas, kurios tęsiasi šonu.(Borerro, 1974; Grzmek, 2002; Land ir Schultz, 1963)



  • Kitos fizinės savybės
  • endoterminis
  • homoioterminis
  • dvišalė simetrija
  • polimorfinis
  • Seksualinis dimorfizmas
  • lyčių
  • Diapazono masė
    360–650 g
    12,69–22,91 uncijos
  • Diapazono ilgis
    480–600 mm
    Nuo 18.90 iki 23.62 colių
  • Diapazonas sparnų
    Nuo 700 iki 804 mm
    Nuo 27,56 iki 31,65 colio
  • Vidutinis sparnų ilgis
    734,8 mm
    28.93 col

Reprodukcija

Didieji puodai yra monogamiški selekcininkai, neturintys dimorfizmo tarp lyčių. Tiesą sakant, lytys yra tokios panašios, kad laiko planavimas lizde kiekvienai lyčiai nebuvo nustatytas.(Vanderwerf, 1988)

  • Poravimosi sistema
  • monogamiškas

Lizdų sezonas didžiuosiuose puoduose buvo stebimas nuo birželio iki rugpjūčio Venesueloje ir lapkričio mėn. Suriname (tai yra apytikslis drėgnas metų laikas šiose vietovėse). Vienoje sankaboje dedamas tik vienas kiaušinis, o apie inkubacinį laikotarpį žinoma nedaug. Didieji puodai nestato lizdų, veikiau lizdai yra tiesiog gilesnės išpjovos didesnėse jų rausiančių medžių šakose. Perėjimas dideliuose puoduose nėra gerai dokumentuotas, tačiau inkubacijoje lizde yra tik vienas iš tėvų. Svoris perinant taip pat abejotinas, nes jauniausias pastebėtas jauniklių mirtingumas sveria 220 g. Nustatyta, kad laikas iki pabėgimo yra 55 dienos po išsiritimo. Jaunikliai greitai vystosi, kūno plunksnos per pūkines plunksnas atsiranda maždaug po dviejų savaičių po perėjimo. Po viščiukų perėjimo praėjus penkioms savaitėms tėvai yra beveik 2/3 ilgio. Jaunikliai pradeda palikti lizdą ir tiria lizdo šaką praėjus mėnesiui po perėjimo. Po pusantro mėnesio suaugusieji dienos metu nebegrįžta, kad būtų jauni. Vietoj to vienintelė tėvų ir palikuonių sąveika yra sutemus, o tai tikriausiai apima ir maitinimo elgesį. Mažiau nei du mėnesius palikuonys paprastai palieka lizdą negrįždami dienos metu.(Haverschmidt, 1948; Vanderwerf, 1988)

  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • iteropariškas
  • sezoninis veisimas
  • gonochorinis / gonochoristinis / dvivietis (atskiros lytys)
  • seksualinis
  • kiaušiniškas
  • Veisimo intervalas
    Puikūs puodai gamina vieną kiaušinį per metus, dažniausiai lietingojo sezono metu.
  • Veisimosi sezonas
    Veisimosi sezonas vyksta lietingojo sezono metu, kuris skiriasi priklausomai nuo Pietų Amerikos regiono.
  • Vidutinis kiaušinių skaičius per sezoną
    vienas
  • Vidutinis pabėgimo amžius
    55 dienos
  • Laikas iki nepriklausomybės
    1,5–2 mėnesiai

Tiek vyrai, tiek moterys puodai inkubuoja kiaušinius dienos metu prie lizdo. Inkubacijos metu pastebėta, kad nė vienas momentas nebuvo abu tėvai tuo pačiu metu lizde ar šalia jo. Po kiaušinių išsiritimo abu tėvai medžioja naktį ir grįžta į lizdą, kad aprūpintų jaunus grobio daiktais. Aprūpinimas tęsiasi tol, kol palikuonys visiškai išsiplės ir visam laikui paliks lizdą.(Jaunas ir Zookas, 1999)

  • Tėvų investicijos
  • altricialus
  • išankstinis apvaisinimas
    • aprūpinimas
    • saugantys
      • Moteris
  • prieš perėjimą / gimimą
    • aprūpinimas
      • Moteris
    • saugantys
      • Patinas
      • Moteris
  • prieš atjunkymą / pabėgimą
    • aprūpinimas
      • Patinas
      • Moteris
    • saugantys
      • Patinas
      • Moteris
  • prieš nepriklausomybę
    • aprūpinimas
      • Patinas
      • Moteris
    • saugantys
      • Patinas
      • Moteris

Gyvenimo trukmė / ilgaamžiškumas

Dėl sunkiai suvokiamų didžiųjų potų pobūdžio mažai žinoma apie jų ilgaamžiškumą ir gyvenimo trukmę. Vienintelis užregistruotas mirtingumas buvo nežinomos priežasties, o vienu atveju žmogus nušovė suaugusįjį nuo medžio.(Haverschmidt, 1948)

Elgesys

Puikūs puodai yra vieniša rūšis, kurios tėvai ir jaunuoliai tik stebimi socialine sąveika tėvų globos ir aprūpinimo metu. Didieji puodai yra naktiniai, didžioji jų veiklos dalis naktimis buvo skirta grobio daiktų, įskaitant didelius skraidančius vabzdžius ir kartais šikšnosparnius, gaudymui ir vartojimui. Maitinimas apima skrydžius iš žemesnių ešerių, tada grįžimą į ešerius, kad būtų galima vartoti grobio daiktus. Grobis dažniausiai sugaunamas iš oro, apgaubdamas jį dideliu tarpu. Dienos metu jie būna ypač ramūs ir dažniausiai randa aukštesnį ešerį, jei nėra savo lizdo vietoje. Tikriausiai jie vengia judėjimo, kad padidintų savo kriptinės spalvos efektyvumą. Lizdavimo metu jie sumažina savo judėjimą iki minimumo, nebent juos trikdo galimos grėsmės, o po to jie sustingsta, laikoma, kad tai grobuoniškas budrumas. Viliojimo elgesys skiriasi tuo, kad puikūs potai braižo galvas, judindami pėdą aukštyn ir virš sparno, o ne pakildami iš apačios.(Grzmek, 2002; Haverschmidt, 1948)

  • Pagrindinis elgesys
  • arborealinis
  • muses
  • naktinis
  • judrumas
  • sėslus
  • vienišas

„Home Range“

Puikūs puodai iš medžioklės išsiveržia tik tada, kai jie rausiasi. Jų medžiokliniai ešeriai paprastai būna netoli jų dienos laiko. Šių namų diapazonų dydis nėra žinomas.(Haverschmidt, 1948)

Bendravimas ir suvokimas

Vokalizavimas didžiuosiuose potuose dažniausiai vyksta naktį ir laikoma, kad tai yra būdas pranešti teritorines ribas su kitais didžiaisiais potais. Į vokalizacijos repertuarą įeina gilesnė, į varlę panaši „baaaao“ ir šiurpesnė „whoap“. Tarp dviejų skirtingų skambučių „whoap“ pasitaiko dažniau ir girdėti iš tupinčių ir skrendančių paukščių. Retais atvejais pasigirdo paspaudimų, tačiau jų paskirtis nežinoma.(Dumblas, 1979)

  • Ryšio kanalai
  • akustinis
  • Suvokimo kanalai
  • vaizdinis
  • lytėjimo
  • akustinis
  • cheminis

Maisto įpročiai

Puikūs potojai yra mėsėdžiai, medžiojantys naktinius, naktį ore skraidančius grobio daiktus, dažniausiai stambius vabzdžius, o kartais ir šikšnosparnius. Paprastai jie randa žemesnį ešerį, iš kurio skris, o tada grįžta prie ešerio, kad suvartotų grobio daiktą.(Grzmek, 2002; Haverschmidt, 1948)

  • Pagrindinė dieta
  • mėsėdis
    • valgo sausumos stuburinius gyvūnus
    • vabzdžiaėdis
  • Gyvūnų maistas
  • žinduoliai
  • vabzdžiai

Plėšrumas

Didieji potos yra gana dideli paukščiai, turintys labai kriptinę spalvą. Dienos metu didieji puodai išlieka gana nejudantys, o sutrikus visiškai sustingsta ir padidėja budrumas. Tarp žinomų didžiųjų potų plėšrūnų yra beždžionės ( Sebėjus , Ateles geoffroyi ir Alouatta palliata ), tayras ( Eira barbara ) ir antkaklius miško sakalus ( „Micrastur semitorquatus“ ). Tėvai dieną būna prie lizdo ir naudoja savo kriptinę spalvą, kad užmaskuotų lizdo skylę.(Jaunas ir Zookas, 1999)

  • Kovos su plėšrūnais adaptacijos
  • paslaptingas
  • Žinomi plėšrūnai
    • kapucinų beždžionės ( Sebėjus )
    • Centrinės Amerikos vorų beždžionės ( Ateles geoffroyi )
    • apgaubtos kaukiančios beždžionės ( Alouatta palliata )
    • tayras ( Eira barbara )
    • apykaklės miško sakalai ( „Micrastur semitorquatus“ )

Ekosistemos vaidmenys

Didieji potos yra plėšrios rūšys, kurios grobia didesnius skraidančius bestuburius ir kai kuriais atvejais stuburinius gyvūnus, pavyzdžiui, mažesnius paukščius ar šikšnosparnius.(Grzmek, 2002)


vakarietiški deimantiniai barškuolių gyvatės faktai

Ekonominė svarba žmonėms: teigiama

Didieji puodai neturi jokios realios ekonominės reikšmės žmonėms, nors jie atlieka svarbų vaidmenį savo gimtosiose ekosistemose.

Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

Nėra jokio neigiamo didžiųjų potų poveikio žmonėms.

Išsaugojimo statusas

Šiuo metu didieji puodai nėra pagrindiniai rūpesčiai. Jie gyvena plačiame geografiniame regione ir gali išsisklaidyti tolimais atstumais. Įtariama, kad gyventojų skaičius drastiškai sumažėjo sumažinus miškų plotą, susijusį su žemapjovėmis ir apdegimais, tačiau manoma, kad likusi populiacija bus didelė.(Grzmek, 2002)

Autoriai

Tanya Dewey (redaktorė), gyvūnų agentai.

Grantas Slusheris (autorius), Šiaurės Mičigano universitetas, Alecas R. Lindsay (redaktorius, instruktorius), Šiaurės Mičigano universitetas.

Lankytinos Gyvūnai

Apie „Hippotragus niger“ (mbarapi) skaitykite gyvūnų agentuose

Apie Testudinidae skaitykite apie gyvūnų agentus

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie „Emys marmorata“ (vakarinio tvenkinio vėžlys, Ramiojo vandenyno tvenkinio vėžlys)

Apie „Rhinoderma darwinii“ skaitykite apie gyvūnų agentus

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie „Reithrodontomys fulvescens“ (gausaus derliaus pelė)

Apie gyvūnų agentus skaitykite apie Hexanchus griseus (Bluntnose Sixgill Shark)